Fremtidens sygdomme
Året er 2025 og vi lever en post-covid verden hvor vi alle er blevet reintroduceret til begreber som pandemi, muterende virusser og nye sygdomme som vi ikke helt forstår.
Men hvor står vi nu? Har vi grund til at være bekymret for fremtiden, eller er vi bare blevet mere opmærksomme på det som hele tiden har været der? Er vores folkesundhed truet, når vi kigger ind i en fremtid der i højere grad er præget af miljøkatastrofer, klima og en verden hvor virusser kan mutere fra dyr til mennesker? Kan vi aktivt gøre noget for at forhindre nye sygdomme i at opstå eller er det et biprodukt af den menneskelige udvikling og en verden præget af tipping points?
Bør vi lære af historiske pandemier for at forstå fremtidige udbrud og kan vi med den viden takle fremtidens sygdomme?
Det er meget at tænke over. Derfor har vi inviteret nogle af Danmarks fremmeste forskere til at give et bud på hvordan fremtidens sygdomme vil se ud og hvordan vi som individer kan forholde os til dem.
Mød panelet
Jeppe Kyhne Knudsen, er aftenens moderator. Han er er uddannet i analytisk journalist (cand.public) og arbejder som videnskabsjournalist og forskningsformidler på Aarhus Universitet. Ligeledes er han forfatter til videnskabsbogen "Vi omskriver livets kode", der bl.a. undersøger generne frem til opdagelsen af genredigeringsteknikken CRISPR.
Anders Fomsgaard, er overlæge, dr.med. og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet. På Statens Serum Instituttet har han været leder af Virus Forskning & Udviklingslaboratoriet og har i årtier forsket og formidlet
viden om virusser og smitsomme sygdomme. Som forfatter har han formået på en at formidle sin viden bredt til den danske befolkning bl.a. igennem sit forfatterskab til titler såsom "Det er bare virus" og "Syge historier".
Lone Simonsen, er epidemiolog, professor og centerleder for forskningscenteret PandemiX ved Roskilde Universitet. Hun har været arbejdet hos CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i USA samt WHO hvor hun via matematiske modeller har undersøgt udviklingen af sygdomme som RSV, HIV/AIDS, tuberkulose, og SARS. I Danmark blev hun et kendt ansigt i offentligheden for allerede i 2018 at have forudsagt en mulig fremtidig Corona epidemi via matematiske modeller. Hun har udgivet bogen "Hvordan håndterer vi fremtidens pandemier".
Velkommen til vores fremtid
I løbet af foråret byder Københavns Biblioteker på fem forskellige videnskabelige arrangementer, der med udgangspunkt i den nyeste viden kigger nærmere på, hvad vi kan forvente af fremtiden og de forandringer vi står overfor. Vi dykker ned i spændende emner som fødevarer, sygdomme, fællesskaber, tekstilproduktion og forbrydelser. Oplev arrangementerne om vores fremtid på Ørestad Bibliotek, Vanløse Kulturstation, Østerbro Bibliotek, Brønshøj Bibliotek og Hovedbiblioteket.
Kontakt
Østerbro Bibliotek
Dag Hammerskjölds Allé 19